ASonic ultrazvučne kade

ultrazvučno čišćenjePovijest ultrazvuka
povijest

Povijest ultrazvuka

Povijest ultrazvuka je jako duga, počevši krajem osamnajstog stolječa. Ultrazvučno čišćenje razvijeno je oko 1950. godine, ali zanimalo nas je odgovoriti na pitanje povijesti, kako je sve počelo.

Prva otkrića

Nakon pregledavanja različitih izvora, možemo započeti već u 6. stoljeću pr. U to vrijeme Pitagora je napisao matematička svojstva na teoriji gudačkih instrumenata i akustike – znanosti o zvuku.

Otprilike dva tisućljeća kasnije, 1794. Lazzaro Spallanzani otkrio je eholokaciju šišmiša. Pokazao je da šišmiši mogu loviti i kretati se nečujnim zvukom, ne vidom.

1880 godine braća Jacques i Pierre Curie unaprijedili su svoje znanje o piroelektričnosti. To je električni potencijal koji stvara materijal kao odgovor na promjenu temperature. Otkrili su piezoelektrični efekt, koji je bio znanstvena osnova prvog pretvarača koji je generirao i otkrio ultrazvučne valove u zraku i vodi.

20. stoljeće i tehnologija

Tijekom 1. svjetskog rata 1917. Paul Langevin primijenio je ultrazvučnu tehnologiju za otkrivanje podmornica. Nakon toga, tu tehnologiju preradili za različite namjene. Iz medicinske, farmaceutske, vojne i opće industrije počeli su koristiti i razvijati ultrazvučnu tehnologiju.

Mnogo različitih industrija ima koristi od svakodnevnog napretka ultrazvučne tehnologije. Ultrazvučni uređaji mogu otkrivati ​​predmete, mjeriti udaljenosti, dubinski ih čistiti, pomažu u proizvodnji i poboljšavaju medicinsku njegu i liječenje. Upotrebe nastavljaju rasti kako je napredovao u proizvodnji ultrazvučnih komponenata, često pružajući manje invazivnu i jeftiniju alternativu.

Interesting and popular consumer application of ultrasonic ranging was Polaroid camera. This technology was considered the basis of a variety of ultrasonic products.

Zanimljiva i popularna primjena ultrazvučnog dometa bila je polaroid kamera. Ta se tehnologija smatrala osnovom raznih ultrazvučnih proizvoda.

Ultrazvučno čišćenje

Teško je pronaći točno kada je ultrazvuk primijenjen na tehnologiju čišćenja. No, oko 1950-ih prve tvrtke u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji razvile su neke od prvih ultrazvučnih kada za čišćenje u našoj povijesti.

Prvi jeftini kućanski uređaji pojavili su se na tržištu oko 1970. godine. Češća primjena ovog postupka bila je sterilizacija medicinske opreme, čišćenje nakita, dekontaminacija radioaktivne opreme, ribanje preciznih metalnih dijelova i tako dalje. Od 1990-ih ultrazvučna tehnologija se sve brže razvija. Suvremeni ultrazvučni sustavi mogu s više preciznosti očistiti dijelove na širem rasponu frekvencija. Na takvim aparatima možete odabrati frekvencije za agresivno čišćenje i osjetljive dijelove koji trebaju nježno čišćenje.

Nastavkom korištenja web stranice pristajete na upotrebu kolačića. više informacija

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su na "Dopusti kolačiće", tako da imate najbolje korisničko iskustvo. Možete nastaviti koristiti web stranicu bez promjene postavki kolačića ili klikom na "Prihvati" da biste pristali na kolačiće. Saznajte više o upotrebi kolačića i blokiranju kolačića na ovoj web stranici POLITIKA PRIVATNOSTI.

Zapri